Individuele begeleiding

Heb je psychische en/of verslavingsproblemen, woon je zelfstandig maar heb je op bepaalde punten professionele ondersteuning nodig? Dan kun je bij HIER terecht.

Meer info over individuele begeleiding

Werken

Je wilt werken. Je dag zinvol besteden, laten zien wat je kunt en nieuwe dingen leren. Je wilt lekker bezig zijn, samenwerken en mensen ontmoeten.

Meer info over arbeidstraining

Hulp bij geldzaken

Kun jij niet goed met geld omgaan en kom je hierdoor in de problemen? HIER helpt je om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Meer info over geldzaken

Dagbesteding

Een zinvolle, op maat gesneden dagbesteding, met coaching door je persoonlijke begeleider. Daarvoor kun je terecht bij HIER.

Meer info over dagbesteding

Inloop

Een ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat is de inloop van HIER, een gezellige huiskamer voor iedereen met een psychiatrische achtergrond.

Meer info over inloop

Wonen

Woonbegeleiding. Kom je uit de Achterhoek, ben je 18 jaar of ouder en plotseling dakloos geworden? Of heb je om andere redenen hulp rondom wonen nodig? HIER helpt!

Meer info over woonbegeleiding

Trajectbegeleider Haico Borninkhof

donderdag 9 juni 2022

“Ook bij hulpverleners gaat niet altijd alles over rozen.”

“Jullie hebben makkelijk praten, met een huis en een baan.” Een opmerking die Haico Borninkhof regelmatig hoort. Toch gaat die vlieger voor hem niet op. “Als ik zeg dat ik net weer ben terugverhuisd naar mijn ouders, staan cliënten vaak wel even raar te kijken.”

Na de opleiding agogisch werk – met als specialisatie sport & recreatie – werkte Haico onder meer als sport- en spelleider en bij jeugdinternaten. “Ik vond het werk hartstikke leuk, maar de 24-uursdiensten gingen me tegenstaan: ze beïnvloedden mijn privéleven te veel. Een kantoorbaan is helemaal niks voor mij, dus zo kwam ik in 2010 bij HIER Zorg terecht. Eerst bij de werkplaats, nu als trajectbegeleider. Met meer regelmaat en structuur. Het bevalt me echt hartstikke goed!”

Vraag omdraaien

HIER Zorg heeft volgens Haico een andere visie dan de gemiddelde zorgaanbieder. “Valt iemand buiten de boot, dan proberen we altijd op één of andere manier een oplossing te bedenken. Vaak door de vraag om te draaien: wat heb jij nodig? Door dit bespreekbaar te maken en buiten de kaders te denken, kunnen we iemands probleem toch vaak oplossen. Bijvoorbeeld door vier medewerkers een hele week uit te roosteren, kunnen we een hoarder – iemand die ontzéttend veel spullen in huis verzamelt – helpen het huis uit te ruimen, schoon te maken en te schilderen. Zodat diegene snel een nieuw leven kan opbouwen.”

Niet oordelen

Haico’s kracht? Dat hij altijd zichzelf is. “Ik oordeel niet meer, leg er geen druk op en vertel iemand niet wat diegene moet doen. Mijn specialisme? Open een gesprek aangaan. Niet betweterig zijn, maar luisteren en samen op zoek gaan naar een oplossing. En als ik weer te horen krijg dat ‘wij’ het maar makkelijk hebben, dan kan ik oprecht zeggen dat dit niet volledig voor mij geldt. Sinds mijn scheiding heb ik nog geen passende woning voor mezelf kunnen vinden. Wat ik altijd heb willen vermijden, heb ik nu toch moeten doen: weer terug naar mijn ouders. Zo zie je maar: wij zijn ook maar gewoon mensen, en elk huisje heeft zijn kruisje.”

Niet meer verlegen

“Vroeger had ik dit niet zomaar gezegd, denk ik. Ik was toen nogal verlegen. Tegenwoordig neem ik geen blad meer voor de mond. Het scheelt ook dat ik nu veel beter in mijn vel zit, daar word ik vanzelf wat brutaler van. Zo zorg ik voor wat leven in de brouwerij.” Dit doet hij ook naast zijn werk. Zo is Haico dol op karten, kamperen en kanoën met zijn zoon. Verder is hij regelmatig in de buurt van een dartbord en op een muziekfestival te vinden. En wil je hem helemaal blij maken, laat hem dan in de bergen wandelen, van berghut naar berghut. “Niet van die ronde heuvels hoor, maar echt 2.000 meter plus. Daar ben ik pas écht in mijn element.”

  Terug naar overzicht
aanmelden

Wil je je aanmelden bij HIER?

Vul hieronder jouw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Om een betere inschatting te maken van de prioriteit van jouw vraag of opmerking kun je deze eventueel ook kwijt.

Naam: *
E-mail: *
Telefoonnummer: *
Vraag of opmerking: