“Tegendraadse cliënten? Kom maar op!”

Ze is niet gewend om veel over haarzelf te praten en helpt liever anderen dan op de voorgrond te treden. Typisch Elvira Simons, de rustige, betrouwbare en vriendelijke trajectbegeleider die sinds 2022 bij HIER Zorg werkt.

Elvira werkte als activiteitenbegeleider en vervolgens als woonbegeleider met verschillende doelgroepen. Totdat ze de kans kreeg om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij te staan. “Hier wilde ik verder mee, dat was mijn roeping. Ik ben de opleiding toegepaste psychologie gaan volgen en werk nu dus als trajectbegeleider. Een goede keus, dit geeft me zoveel voldoening!”

Herkenning
Waar komt die drang naar het helpen van juist deze groep mensen vandaan? “Een stukje herkenning, denk ik. Wij hadden het vroeger thuis niet zo breed. Destijds was het heel anders, maar er is nog steeds ongelijkheid in de maatschappij. Daar wil ik iets aan doen. De meeste mensen die ik begeleid, willen graag gehoord en gezien worden. Zij mogen er zijn, ongeacht wat ze doen. Ik help cliënten met autisme bijvoorbeeld bij het leggen van contact met anderen of met instanties, en zet mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld weer in hun kracht. Zorgen voor meer zelfvertrouwen, kracht en weerbaarheid, daar draait het vaak om.”

Anderen ondersteunen
Ook collega’s helpt ze graag verder, bijvoorbeeld in ons bedrijfsopvangteam. “Dat is een soort peer support, waarbij we collega’s die met heftige situaties te maken hebben, een luisterend oor bieden. Mooi dat hier ruimte voor is. Stagiairs begeleid ik met net zoveel plezier: het is ontzettend leuk om jonge mensen enthousiast te maken voor dit werk.”

Positieve instelling
Ondanks de soms pittige situaties waar ze mee te maken krijgt, is Elvira altijd positief ingesteld. Dit geldt ook voor omgaan met tegendraadse cliënten. “’Hoekige’ of heel gesloten mensen vind ik interessant en zie ik als een uitdaging. Ik bijt me in een traject met ze vast en laat me niet gauw uit het veld slaan.” Ook niet letterlijk, want Elvira is twee keer per week buiten te vinden voor een afmattende bootcampsessie. Daarnaast leest ze regelmatig spannende boeken en gaat ze graag met het hele gezin op vakantie, met de caravan. “Als we wegrijden, is het al feest, de reis ergens naartoe vind ik al geweldig. We boeken een camping en verder zien we wel wat er op ons pad komt. Net als in mijn werk: als ik voor de deur sta bij een nieuwe cliënt, weet ik ook niet hoe het gaat en wie ik ga ontmoeten. Dat maakt het juist leuk!”

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.