“Opgeven is makkelijk, doorzetten niet”

Een empathische, enthousiaste chaoot met een bak aan ervaring in de jeugdzorg. André Smit zet alles op alles om anderen te helpen bij het vinden van een baan en een huis. Eventueel met behulp van zwarte humor en door zaken van een heel andere kant aan te vliegen. Het lukt niet altijd, maar aan hem zal het zéker niet liggen. “Al komen mensen maar een paar stappen verder, dan word ik daar al blij van.”

Voordat André in de zorg aan de slag ging, werkte hij bij defensie. “In andere delen van de wereld heb ik gezien hoe mensen het ook kunnen hebben: in oorlog en ellende. Die ervaring neem ik mee als referentiekader. In ons land heb je altijd de kans om iets van het leven te maken, al is dat niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend. Ik help graag anderen om die kans te pakken en iets van het leven te maken. Je bent zelf de schrijver van je eigen boek.”

Dwars door het midden
“Mijn collega’s en ik zetten altijd een stapje extra en geven niet snel op. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom of dwars door het midden. Zo krijgen we veel voor elkaar. Maar het lukt niet altijd om iemand te helpen. Dat vind ik nog wel eens lastig; ik ben snel erg betrokken bij iemand en kan er best mee zitten als het niet lukt. Loslaten is een kunst, maar dit lukt me gelukkig steeds beter.”

Brandweer
Om zijn hoofd leeg te maken na een dag werken, gaat hij graag een potje voetballen met vrienden, klussen of in de tuin werken. “Maar eigenlijk gaat de knop meteen al om als ik thuis de drempel over stap en mijn drie kinderen zie. Die zorgen vanzelf voor een heel andere energie!” Daarnaast werk André als vrijwilliger bij de brandweer. “Op een plek waar iedereen wegrent en niet wil zijn, bijvoorbeeld bij een brand of ongeval, vlieg ik graag in om te kijken waar ik kan helpen. Daar krijg ik energie van. Stilzitten is niet aan mij besteed.”

Anderen motiveren
Het is dan ook niet gek dat André ieder jaar fanatiek de Barchemse 4Daagse loopt, samen met cliënten. “Dat is misschien wel een van de mooiste dingen van mijn werk: anderen motiveren zodat we samen de finish halen. Opgeven is makkelijk, doorzetten niet. Als iedereen over de eindstreep komt, is dat geweldig. Anderen motiveren, is sowieso leuk. Daarom ga ik me meer focussen op het coachen van jonge collega’s. Mijn kennis en ervaring wil ik graag delen. Zodat iedereen dit werk op de best mogelijke manier kan doen.”

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.