“Wij zijn er om mensen te helpen. Zo simpel is het”

Ze is verstrooid en een beetje klunzig, maar daar kan ze zelf het hardst om lachen. Ook om haar eigen woordgrapjes trouwens. Als woonbegeleider bij HIER Zorg heeft Henke Zandbergen het reuze naar haar zin. Al moet ze wel echt wakker zijn én haar caffeïneshot hebben gehad: “Voor de koffie niet zeuren.”

Als woonbegeleider is Henke meerdere dagen – en soms ook nachten – aanwezig in een doorstroomwoning van HIER Zorg in Borculo. Dat is een grote woning met acht slaapkamers en net zoveel tijdelijke bewoners, van verschillende leeftijden. “Overdag zijn de meeste cliënten naar school, werk of de dagbesteding, daaromheen bewegen we met iedereen mee. Zo begeleiden we ze naar zelfstandig wonen.”

Dynamiek
Henke volgde de opleiding tot persoonlijk begeleider en werkt sinds juli 2022 bij HIER Zorg, waar ze haar plek helemaal heeft gevonden. “Ik ben dit werk gaan doen omdat ik mensen wil laten voelen dat mijn hulp onvoorwaardelijk is. Zolang iemand wil, staat de deur altijd open en geef ik niet op. Dat is waar HIER Zorg voor staat, en precies waarom ik me hier zo op mijn plek voel; wij zijn er om anderen te helpen. Zo simpel is het. De bewoners begeleiden kan uitdagend zijn, maar dat is juist het leuke eraan. Ze zijn heel verschillend en er is veel dynamiek. Wij zorgen ervoor dat iedereen zich hier veilig voelt en respectvol met elkaar omgaat. En het is heel mooi om te zien hoe cliënten zich ontwikkelen, uitstromen en verder komen in het leven.”

Nieuwe muziek ontdekken
Wil Henke zelf ook nog verder komen? “Me specialiseren lijkt me wel wat, rondom andere benaderingswijzen bijvoorbeeld, of gedragswetenschap. Maar dat is toekomstmuziek hoor.” Over muziek gesproken, daar luistert Henke graag naar.  Van Oud-Hollandse meezingers tot Coldplay. “En ik ontdek hier, dankzij de bewoners in huis, steeds weer nieuwe muziek. Mooi hoe dat werkt!” In haar werk staat Henke altijd ‘aan’. Daarbuiten ook? “Nee hoor! Ik vind het heel gezellig om met vrienden spelletjes te doen en te ouwehoeren, maar ik hecht ook erg aan mijn eigen momentjes. Even lekker niet sociaal doen, of met mijn kitten knuffelen: heerlijk!”

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.