“Ik heb zelf ervaren dat je nooit te oud bent om te leren”

Ze kan niet zonder cola zéro, is dol op haar werk (én haar vrije tijd) en als ze ergens binnenkomt, moet ze bijna altijd eerst naar de wc. We hebben het over Marloes Effting: onze spontane, altijd vrolijke steun en toeverlaat, die haar zaakjes perfect op orde heeft. “Ik ben inderdaad praktisch, maar slap lullen kan ik ook als de beste!”

Toen Marloes ging studeren, koos ze eerst de stad, daarna de opleiding: maatschappelijk werk. Maar studeren bleek niet zo’n succes. “Ik begaf me vooral in het uitgaansleven. Tot ik op een gegeven moment dacht: ‘Dit gaat ‘m niet worden. Ik moet gaan werken, want dit wordt te kostbaar.’” Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal aan het werk in de jeugdzorg, kwam de zin in studeren weer terug. Toen ze zwanger was van haar eerste kindje, startte Marloes met de hbo-opleiding psychologie en intensieve ambulante gezinsbegeleiding. De combinatie van werken en leren beviel goed. Inmiddels heeft ze niet alleen veel kennis, maar ook een bak aan ervaring. “Ik ben toch ergens gekomen”, vertelt ze lachend. “Zo ben ik zelf een mooi voorbeeld voor cliënten: je bent nooit te oud om iets te leren.”

Eigen toko
Sinds 2019 werkt Marloes bij HIER Zorg. “Ook al heb je langere tijd dezelfde cliënten, het werk blijft verrassend. Ik draai een beetje mijn eigen toko, met de verantwoordelijkheid voor mijn eigen cliënten. Dat past me wel. Dit betekent dat ik de ene dag wat langer werk dan de andere. En soms doe ik op mijn vrije dagen weleens wat extra’s voor cliënten. Bij HIER Zorg zetten we sowieso altijd net een stapje extra: we zijn vasthoudend en blijven proberen. Daar word ik blij van.”

Energie voor thuis
Marloes stort zich elke dag vol enthousiasme op haar werk, staat continu ‘aan’ en kan – mede door haar humor – makkelijk aansluiting vinden bij allerlei soorten mensen. “Deze baan vraagt veel energie, daarom werk ik niet een volledige werkweek: ik wil ook graag energie hebben voor het thuisfront. Dat is ook wel nodig, met twee puberende zonen!” Gelukkig krijg ze ook energie van haar werk, vooral als ze een compliment van een cliënt krijgt. “Ik moest eens een collega vervangen bij een cliënt die dat heel ingewikkeld vond. Maar later zei ze: ‘Ik ben wel blij met jou’. Dat was heel leuk om te horen, daar doe ik het voor!”

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.