“Ik ben geen psycholoog met een bordje op de deur”

Ze loopt naar eigen zeggen “al twee jaar als zzp’er rond bij HIER” en is vanaf 1 januari 2022 in vaste dienst, voor twee dagen per week. Gz-psycholoog Annemarijke Ypma is hier maar wat blij mee. “Voor cliënten maak ik de stap naar psychologische zorg makkelijker.”

Ze begon als ondersteuner van onze trajectbegeleiders, bij ingewikkelde begeleidingstrajecten van cliënten met psychische problemen. Er bleek steeds meer behoefte te zijn aan een gz-psycholoog en inmiddels is het takenpakket van Annemarijke flink uitgebreid. Zelf vertelt ze hierover: “Een trajectbegeleider komt een heel eind, maar als die vastloopt, ben ik er om bij te springen. Soms alleen op afstand en door advies te geven, maar soms ook in direct contact met de cliënten. Ik help mee bij het zoeken naar de aanpak van een probleem van een cliënt en de juiste hulp, bijvoorbeeld bij het leren omgaan met angsten of somberheid.”

Laagdrempelige aanpak

“Het gaat erom wat de cliënt wil bereiken en hoe wij hierbij kunnen ondersteunen. Veel mensen zijn angstig voor psychologische hulp, ze vinden het spannend of hebben er vanuit eerdere ervaringen weerstand tegen. De stap naar hulp willen we makkelijker maken. Samen proberen we uit te zoeken wat de cliënt nodig heeft en gaan we op zoek naar de beste hulp. Die kan bestaan uit iets wat de trajectbegeleider kan doen, of bijvoorbeeld een paar gesprekken met mij. Is er meer externe ondersteuning nodig? Dan nemen we de cliënt als het ware onder de arm mee naar een hulpverlener die raad weet met de problematiek. Daarbij is de huisarts natuurlijk ook een belangrijke schakel. Is deze stap nog te groot? Dan zoeken we wel weer een andere manier.”

Anders denken

Waarom koos Annemarijke voor een baan bij HIER? “Ik ben aangestoken door het HIER-virus”, zegt ze lachend. “De visie van HIER past helemaal bij mij: werken vanuit wie je als mens bent en manieren bedenken waarop iets wél kan. Dit heb ik zo nog nooit eerder meegemaakt. Ze hebben bij HIER enorm veel vertrouwen in jou als medewerker. En er is ruimte en tijd om echt verbinding te maken met een cliënt. Daar heb je soms een lange adem voor nodig – en die hebben we. Heel fijn om deel uit te maken van HIER! Ik voelde me er al thuis, maar hoor nu echt bij de familie.”

Psycholoog met de theedoek

“Het maken van verbinding is een must in dit vak. Verbinding met de cliënten, collega’s en externe zorgverleners. We willen met alle partijen zo goed mogelijk samenwerken om de ruimte tussen een sociaal domein als HIER en de GGZ te overbruggen. Open en benaderbaar zijn vind ik belangrijk, naar iedereen. Ik ben geen psycholoog met een bordje op de deur, maar loop weleens met een theedoek rond of doe mee met de bingo. Om makkelijk contact te maken en natuurlijk ook gewoon omdat het leuk is.”

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.

HIER Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte en lees hier alle nieuwsbrieven van HIER.